IMG_1084.JPG

Francuska tarta z warzywami- Quihe

Szybki, przyjemny i bardzo syty lunch, bądź romantyczna kolacja.

Zaczynamy.

Tarta o średnicy około 28 cm.
4 jajka

300-400 gr jogurtu naturalnego, lub greckiego

Brokuły , garść szpinaku, 250 gr dyni, ćwiartka cebuli

Ciasto:

150 gr masła 

200 gr mąki

Zioła prowansalskie

Szczypta soli

2-3 łyżki wody

Jedziemy:

1-Przygotowanie ciasta- mąkę z solą przesiewamy do miski dodajemy masło, zioła i ugniatamy, dolewamy troszkę wody, żeby masa się odpowiednia zrobiła i na 30 minut wkładamy do zamrażalnika ,nie dłużej.
2-Tymczasem gotujemy nasze brokuły, a dynie najlepiej gdzieś na 20 min włożyć do piekarnika wtedy pięknie się zarumieni, zmięknie i będzie pysznie. Pokropcie oliwą i dodajcie zioła.

  
Zamienniki bądź dodatkowe warzywa :możemy dowolnie dodać szparagi jak macie, suszone pomidorki wszystko to będzie bardzo dobrze się komponować. Jeszcze podsmarzyć proszę delikatnie cebulkę na patelni nie za dużo ćwiartkę i na chwilkę wszystkie warzywa razem na patelkę wrzucić i poddusić. ( bez szpinaku).

  

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika. Formę, foremkę smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy mąką. Wykładamy ciastem, na brzegach powinno tego ciasta być więcej i grubiej. Spód bardzo cięki. Nakłuwamy widelcem.  

 
Wkładamy ciasto do piekarnika 180 stopni i pieczemy 25 minut, aby ciasto miało złocisty kolor.. (Warzywka już gotowe w tym czasie możemy zrobić szybki manicure hihi) wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

3-Masa jajeczna:

4 jajka do tego dolewamy nasz jogurt i mixujemy. Tyle
Na wystygnięte już ciasto układamy warzywa i zalewamy masą jajeczną i heja do piekarnika na kolejne 15-20 minut 180 stopni.

  

  
  

Jak przestygnie kroimy na 4 części. 

Et Voilà!

Bon Appétit!!! 

Uwielbiam dania włoskie i francuskie to moje najlepsze kuchnie świata. Francuskie dania mają niesamowicie wysublimowane smaki, czasem można powiedzieć dziwnie skomponowane ale już  w całości tworzą bardzo aromatyczne , pieszczące nasze podniebienia dania. Tarta pod każdą postacią spełnia oczekiwania mojej konsumpcji. Jest bardzo syta, nie przejadam się nią ma nie dużo kalorii ( chyba że te na słodko ale to już inna historia) zawiera same zdrowe składniki czyli warzywa. Są też tarty owocowe , serowo- warzywne itd, ale pozwólcie że o tym w następnej podróży po Francuskiej kuchni.